Unga i arbete

En fjärdedel av alla unga i Sverige är arbetslösa. Det är lika många som när Socialdemokraterna förlorade valet 2006 efter 12 år vid makten och 13 år av brinnande högkonjunktur. Arbetslösheten är alltså lika hög i framgång och kris. Det är dags att överge Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedins linje med regler och lagar som diskriminerar unga.

Alliansregeringen har gjort mycket för att förbättra situationen. Genom att halvera arbetsgivaravgiften för unga ökade antalet sysselsatta ungdomar inom hotell- och restaurangbranschen med 10% under 2009. Men det behövs fler lärlingsplatser, bättre möjligheter till praktik och närmare kontakter mellan skola och näringsliv för att sänka tröskeln till arbetslivet.

Visst behövs regler på arbetsmarknaden, men lagen om anställningsskydd är direkt diskriminerande mot unga och måste omarbetas från grunden. LAS kom till i början av 80-talet när samhället såg helt annorlunda ut. Näringslivet präglades av stora exportföretag och de flesta hade fast anställning. Den tillverkande industrin var traditionellt väldigt betydelsefull och konkurrensen på världsmarknaden var inte lika hård.

Idag är de flesta nya anställningsformer någon form av projekt, vikariat, deltid eller likande. Allt fler företag arbetar i projektform. Tillverkningsindustrin har minskat i
betydelse på bekostnad av kunskaps – och tjänsteföretag. Dessa företag efterfrågar arbetskraft med ett modernt kunnande som ständigt utvecklas.

Det är dags att omarbeta LAS från grunden. En ökad rörlighet på arbetsmarknaden behöver inte betyda att otryggheten ökar. En stel och orörlig arbetsmarknad där rätt man inte är på rätt plats är i själva verket en större otrygghet för oss alla. Det viktiga är att de människor som hamnar utanför arbetsmarknaden erbjuds goda möjligheter att få ett nytt jobb. Under tiden måste de ha ett gott ekonomiskt skydd. Våra grannar i Danmark har en bra lösning på problemet och här är också arbetslösheten bland ungdomar mycket lägre än i Sverige. Varför skulle vi inte kunna använda oss av ett liknande flexicurity system?

Med en skola som tidigt tar tillvara alla elevers färdigheter, praktiska, teoretiska eller kreativa så att alla får chansen att satsa på sina unika möjligheter så kommer eleverna bli mer motiverade och studieresultaten förbättras. Om sedan arbetsmarknaden tar emot de färdigutbildade så att de ganska enkelt kan få de viktiga instegsjobben så kommer sysselsättningen bland unga att öka dramatiskt utan att det ska behöva ske på andra gruppers bekostnad. Vid en fungerande arbetsmarknad kommer också lönebildningen fungera bättre.

Har vi verkligen råd att slösa bort alla unga ambitiösa människor utan att ge de rätta förutsättningarna?

Framtidens Sverige är dagens största resurs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s