Integration

”Jag såg allt. Jag såg hav och kontinenter. Jag såg öknar, bergskedjor och enorma skogar – men inga gränser mellan länder. Det går inte att se några nationer, bara en gemensam planet.” Christer Fuglesang

Vi ska ge människor möjlighet att skapa sig en framtid i Sverige.

Jag vill arbeta för ett samhälle där unga ges möjlighet att fortare anpassa sig till ett nytt liv i Sverige. Unga ambitiösa individer – framtidens Sverige – bör ges samma redskap för att bygga sin egen framtid, oavsett var de kommer ifrån eller var i landet de bor.

Misstänksamheten mellan olika etniska grupper är ett stort problem i vårt samhälle. Extrema krafter i Sverige exploaterar denna misstänksamhet och utnyttjar den för sina syften – det är oacceptabelt! Sverige ska vara ett land med tydliga värderingar om demokrati, alla människors lika värde och rätt till frihet.

Det är på tiden att vi ser invandring som en resurs och inte ett problem. Företagsamma och driftiga människor har satsat stort för att få komma till Sverige och ett bättre liv. Vilken fantastisk potentiell resurs! Vi måste se till att dessa människor, så fort det någonsin går, kommer in i vårt samhälle med chans till utbildning, arbete och eget företagande.

Det är också dags för EU att på allvar ta ett samlat grepp om invandring. När gränserna mellan de flesta europeiska länderna i praktiken har försvunnit efter införandet av Schengen-avtalet, är det orimligt att varje land i praktiken ska ha sin egen asylpolitik samt politik för arbetskraftsinvandring. Det behövs ett samlat grepp och det är nu.

EU måste också engagera sig mer i ursprungsländerna för alla de människor som inte har möjlighet att komma till Europa eller som eventuellt avvisas.

Vi måste våga ställa krav på människor som kommer hit. Det är en självklarhet att man måste lära sig svenska snarast möjligt. Hur ska man annars kunna integreras i samhället om man inte kan språket? En snabb handläggning av varje invandrarärende är en självklar mänsklig rättighet.

Mycket snabbt efter ankomsten till Sverige bör människor erbjudas en form av samhällstjänst parallellt med att man studerar svenska och deras ärende kommer till ett avgörande. Passivitet är förödande för alla och motverkar integrationen. En samhällstjänst där man är behjälplig i till exempel vård, skola och omsorg där det konstant behövs mer krafter kan knappast någon motsätta sig, inte ens facket.

Varför ska inte arbetslinjen gälla också för alla nytillkomna invånare likväl för oss som redan bor i Sverige?

Alla kommuner måste åläggas att ta emot flyktingar. Varför ska vissa kommuner komma åka snålskjuts på andra? Det krävs ett gemensamt åtagande inte bara på europeisk nivå utan också på riksplanet. Invandrarna måste acceptera den placering som de föreslås och på så sätt kan belastningen bli lite jämnare. För att alla ska kunna erbjudas samhällstjänst och språkundervisning är det ju en förutsättning att man bosätter sig i olika delar av landet.

Grundläggande för den nya integrationspolitiken ska alltså vara en kombination av ökade krav på individen kombinerat med större stöd och möjligheter. Om vi kan vända integrationen till en framtida resurs så kan det bli en av de största framgångsfaktorer under 2010-talet.

En kommentar till Integration

  1. Marie skriver:

    Du vill vara ”den goda” som vill alla så väl. Men låt inte din godhet grumla din syn på vad som är rätt och fel.

    Låt människor som behöver det skapa sig en framtid här. Låt oss sträcka ut en hand men tillåt inte religiös fundamentalism av något slag.

    Se länk om halalhippies…

    Mvh Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s